Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΌΣ ΜΑΛΘΟΥΣΙΑΝΙΣΜΟΣ

.
Η αντιδραστκή και απάνθρωπη θεωρία του Μάλθους είναι σε όλους μας γνωστή. Είναι η θεωρία που υποστηρίζει πως η τροφή αυξάνεται με αριθμητική πρόοδο , ενώ ο πληθυσμός της γης με γεωμετρική.
.
Η λογική αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα πως η τροφή του πλανήτη δεν είναι σε θέση να συντηρήσει τον υπάρχοντα πληθυσμό. Δημιουργείται έτσι ένας υπερπληθυσμός ,πέρα από αυτόν που μπορεί να θρέψει ο πλανήτης.
.
Με το επιχείρημα αυτό πρότεινε ,για την εποχή του, να παρθούν απάνθρωπα μέτρα εξαθλίωσης της φτωχολογιάς , μείωσης του υπερπληθυσμού, ώστε να εξασφαλιστεί το "πλούσιο τραπέζι" των εύπορων τάξεων.
.
Ο ασυμβίβαστος αγώνας όλων των μεγάλων ανθρωπιστών του 19ου αιώνα .Η επανάσταση την χημικής γεωργίας ,που θεμελιώθηκε από τις επιστημονικές ανακαλύψεις του Λίμπιχ. Και η ραγδαία εκμηχάνιση της γεωργίας με τις μηχανές εσωτερικής καύσης ,διέψευσαν οικτρά τον Μάλθους .Η παραγωγή τροφής άρχισε να αυξάνει με εντατικούς ρυθμούς. Η θεωρία του Μάλθους πετάχτηκε στον "κάδο απορριμάτων" της ιστορίας.
.
Η Μάλθους επανήλθε στο προσκήνιο κατά τις οικονομικές κρίσεις του 1909 και του 1929 . Aποτέλεσε τη θεωρητική βάση για τους υποκινητές του Α΄και Β΄παγκόσμιου πολέμου. Η αλληλοσφαγή των λαών δεν ήταν παρά η απάντηση στο πρόβλημα του Μαλθουσιανού υπερπληθυσμού.
.
Η θεωρία της "Αρίαs φυλής" δεν ήταν παρά η ναζιστική απάντηση στο ίδιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού.
.
Η μεταπολεμική ΄ραγδαία ανάπτυξη της πράσινης επανάστασης , για μια ακόμη φορά διέψευσε τους οπαδούς αυτής της θεωρίας.
.
Οι χωματερές των αγροτικών προϊόντων, τα "βουνά από βούτυρο" , και "λίμνες από γάλα"στον ανεπτυγμένο κόσμο , ήταν η απάντηση στη λανθασμένη θεωρία του Μάλθους.
.
Σήμερα που ζούμε σε μια εποχή σοβαρών οικονομικών κρίσεων το φάντασμα του Μαλθουσιανισμού φαίνεται να ξαναεπιστρέφει.
.
Μια θεωρία που πετάχτηκε από την πόρτα του επιστημονικού κόσμου , επιστρέφει σήμεραν από το παράθυρο , με τη βοήθεια του οικολογικού κινήματος , και δυστυχώς όλης της Αριστεράς.
.
Η θεωρία των περιορισμένων φυσικών πόρων ,που κουβαλάει μαζί του το οικολογικό κίνημα,και αποδέχεται η Αριστερά ,δεν είναι παρά μεταλλαγμένη και ανεστραμμένη η θεωρία του υπερπληθυσμού του Μάλθους.
.
Τη θεωρία αυτή αν τη δεί κανείς αντίστροφα δεν είναι παρά η θεωρία των περιορισμένων διατροφικών πόρων.
.
Η θεωρία των περιορισμένων φυσικών πόρων δεν είναι παρά μεταλλαγμένη και διευρυμένη η θεωρία των περιορισμένων διατροφικών πόρων.
.
Πως μπορούμε να μιλάμε για περιορισμένους εδαφικούς πόρους όταν το πάχος του εδάφους που καλλιεργούμε είναι 30 εκατοστά ενώ το έδαφος του πλανήτη είναι από ένα ,μέχρι πολλές δεκάδες μέτρα; Για να αξιοποιήσουμε το υπάρχον πάχος εδάφους θα χρειαστεί να περάσουν πολλές χιλιάδες χρόνων.
.
Πως μπορούμε να μιλάμε για περιορισμένη ποσότητα πόσιμου νερού ,όταν αυτό που υπάρχει , αποτελεί μόνο το 1% του διαθέσιμου νερού του πλανήτη;
.
Πως μπορούμε να μιλάμε για περιορισμένους ενεργειακούς πόρους όταν ο Αϊνστάϊν μας απέδειξε πως από έναν κόκκο άμμου μπορούμε να πάρουμε άπειρη ενέργεια;
.
Πως μπορούμε να μιλάμε για περιορισμένη ποσότητα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα , όταν τα δάση η θάλασσα ακόμη και οι πέτρες παράγουν οξυγόνο.;
.
Πως μπορούμε να μιλάμε για υπερπληθυσμό όταν οι ανθρώπινοι φυσικοί πόροι αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης; Όταν τα τεράστια και διαρκώς αυξανόμενα αποθέματα φυσικών πόρων ,η εργασία και η επιστημονική γνώση , παραμένουν ανεκμετάλλευτα και αναξιοποίητα;
.
Οι φυσικοί πόροι δεν είναι περιορισμένοι. Περιορισμένη είναι η λογική που κατασκευάζει τέτοιες θεωρίες. Περιορισμένη είναι η υπάρχουσα δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και να ανακαλύψουμε τους τεράστιους φυσικούς πόρους του πλανήτη.
.
Ο μύθος των περιορισμένων φυσικών πόρων , και της βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι παρά κατασκεύασμα των ισχυρών του πλανήτη για να δικαιολογήσουν και να παρατείνουν στο μέλλον τα τεράστια κέρδη που προκύπτουν από την πρωτοφανή καταλήστευση όλων των φυσικών πόρων .Ανθρώπινων και περιβαλλοντικών.
.
Για να επιβάλουν τη σκληρή λιτότητα και τον εργασιακό μεσαίωνα.
.
Δυστυχώς στις επιδιώξεις αυτές των ισχυρών του πλανήτη ,πρωτεργάτες είναι η Αριστερά και το οικολογικό κίνημα.
.
Η επαναφορά στο προσκήνιο της θεωρίας του Μάλθους ,αποτελεί το πιο γόνιμο έδαφος , πάνω στο οποίο μπορούν να στηριχθούν νέα αντιδραστικά και ακροδεξιά κινήματα.
.
Η Αριστερά και το οικολογικό κίνημα, που πολιτικά είναι αντίθετοι ,μετατρέπονται σε ιδεολογικούς συμμάχους αυτών των κινημάτων , με το να αποδέχονται άκριτα και να καλλιεργούν στις συνειδήσεις των πολιτών, την θεωρία των περιορισμένων φυσικών πόρων και της βιώσιμης ανάπτυξης.
.
Τα λάθη της Αριστεράς στην οικονομική κρίση του 29 πρέπει να γίνουν μάθημα για την οικονομική κρίση του 2009.

11 σχόλια:

  1. Απεριόριστοι πόροι της Γαίας, η ανθρώπινη θέληση που αξιοποιεί, συνεργάζεται με το χάος της. Αρκεί να μη σπαταλιέται η ενέργεια σε πολέμους και διενέξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύα να είσαι καλά.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Σησση:
    Πραγματικά απεριόριστοι οι πόροι της Γαίας.
    Περιορισμένη είναι η δυνατότητα του ανθρώπου
    όχι μόνο να τους αξιοποίσει, αλλά και να να
    τους αναπαράγει, και να τους αναπτύξει ακόμη
    περισσότερο.
    Ο άνθρωπος που έκανε την Γαία κόλαση ,
    είναι σε θέση να την ξανακάνει Παράδεισο.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράσινα ά-λογα ....

    Εδω θα βρείς γιατί η προσέγγιση που περιγράφεις είναι αντι-επιστημονική και οδηγεί με ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ακρίβεια στην ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ

    http://bio-mirage.blogspot.com/2008/10/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mirage:
    Τα πράσινα ά-λογα..απδείχνονται με επιχειρήματα.
    Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί φανερώνουν
    εκνευρισμό και έλλειψη επιχειρημάτων.
    Αν υπάρχουν επιχειρήματα
    "ιδού η Ρόδος.....
    Πάντως ευχαριστώ για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν κάνω λάθος η "βιώσιμη ανάπτυξη" προσπαθεί να εξάγει την άντληση των πόρων για το παγκόσμιο καπιταλισμό στις χώρες του 3 κόσμου.
    Δεν είναι αυτή η λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. KALHMERA STHN PAREA-OTI KAI NA KANOUME PALI OI ALLOI 8A KANOUNE KOUMANTO GIA MAS PRIN APO MAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΕΔΙΟΥ του ΑΡΕΩΣ

    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΛΕΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Εν κατακλείδι επιθυμούμε να δηλώσουμε για το καλό του Άλσους, της γειτονιάς μας και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, ότι δεν είμαστε υπέρ της παρεμπόδισης ή ενάντια σε μια ΝΟΜΙΜΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, μολονότι μέχρις στιγμής έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι συγκεκριμένες δρομολογούμενες κατασκευές, πραγματοποιούνται εις βάρος συρρικνούμενης ωφέλιμης δασικής έκτασης που αποτυπώνεται αθροιστικά για το Πεδίον του Άρεως σε αρκετά στρέμματα.

    Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη ανάλυση των σχεδίων του φακέλου, θεωρείται ως βέβαιο ότι με τις συγκεκριμένες πραγματοποιούμενες επεμβάσεις 5-6,000 κυβ.μ οπλισμένου σκυροδέματος, και αυτές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, πλήττεται συσσωρευτικά η συνολική δασωτέα - αναδασωτέα έκταση του Πεδίου του Άρεως.
    Οι λόγοι είναι προφανείς ( παρούσης και της σημερινής υγειονομικής υποβάθμισης της συνολικής έκτασης ), καθότι η συσσώρευση πολλαπλών αποτυπωμένων γκρίζων ζωνών, θα επιφέρει λογικά και αθροιστικά την μείωση της δασικής ωφέλιμης βλάστησης, συνεπώς την μείωση της προς αναδάσωση έκτασης ( την οποία αποτυπώνουμε στην Αναλυτική Επιμέτρηση περί σφραγίσεων γης, δηλ: 235 στρέμματα του Π.Α ----- 60 στρέμμ. σφραγίσεων = 175 στρέμματα ΜΟΝΟ για επεμβάσεις φυτοτεχνιών, αναδασώσεων! ) και τελικά .......μετάλλαξη της συνολικής έκτασης από Πάρκο – Άλσος σε................ μωσαϊκό πλατειών.


    Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος το οποίο επιβάλλει εις την Πολιτεία και εις τους πολίτες να προστατεύουν τις δασικές νησίδες του Πεδίου του Άρεως, θεωρούμε ότι η εν λόγω συρρίκνωση κατά ¼, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας αγγίζοντας ενδεικτικά τα 60 στρέμματα ( το 25% των 235 στρεμμάτων της εκτάσεως ), παραβιάζοντας ακόμη και ότι αναφέρεται στο ΦΕΚ 289.Ν.998.παρ.4.αρθρο 49, ( όπως αναφέρεται περί διατήρησης και ανάπτυξης της δασικής βλαστήσεως και υποχρεώσεων αναδάσωσης και ότι εις ουδεμία περίπτωσιν το σύνολο των προς οικοδόμησιν διατιθεμένων χώρων δύνανται να υπερβεί το δέκα επί της εκατόν ( 10% ) του δάσους ή της δασικής εκτάσεως η οποία χαρακτηρίζεται κατά τα ανωτέρω ως οικιστική ή περιλαμβάνεται εις μείζονα οικιστική περιοχή. ) , θα επιφέρει εξ αιτίας της συγκεκριμένης δρομολογούμενης ¨Ανάπλασης¨ μείωση της δασικής ωφέλιμης και αναδασωτέας έκτασης και εξ αιτίας της σφράγισης του εδάφους που αντιβαίνει τις κοινοτικές οδηγίες της Ε.Ε.-Eur Lex:
    231 ( COM 2006 ) &
    232 ( COM 2006 ), @
    { έλλειψη σεβασμού προς τις αρχές της Αειφορίας, και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ( της Επιστήμης της Οικονομίας του Περιβάλλοντος, ¨περί αποτυχίας της αγοράς¨ και περί ¨μη αποκλεισμού από κοινό ιδιοκτησιακό περιβαλλοντικό πόρο¨ ) }, συνεπώς με επιπτώσεις εις τη χλωρίδα και πανίδα της συνολικής δασικής έκτασης, ως παράγοντα απορρόφησης και κατακράτησης των ατμοσφαιρικών ρύπων, φίλτρου της ηχητικής ρύπανσης και πάροχο οξυγόνου, με επιπτώσεις εις την παρεμπόδιση του δικαιώματος αναψυχής του νόμιμα κατοχυρωμένου χρήστη σύμφωνα με την Χάρτα Δικαιωμάτων του Ευρωπαίου Πολίτη της Ε.Ε.




    @ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια
    Εδαφολογική Θεματική Στρατηγική
    231 ( COM 2006 )
    και την Οδηγία Πλαισίου
    232 ( COM 2006 )

    http//: epitropos.com/2008/10/blog
    Επίτροπος Περιβάλλοντος Κύπρου
    Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
    Σχόλια αναφορικά περί συμπίεσης και
    Σφράγισης εδάφους.




    Μετά εκτιμήσεως
    Ανιδιοτελώς


    Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχανικός



    Γεώργιος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής Νομικός




    http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    www.asda.gr/elxoroi Νομοθεσία Πεδίου του Άρεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

    THE QUEST

    Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας" με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ στο Πεδίον του Αρεως ως "Παράδεισος στις μακέτες" {τυχαίος ο τίτλος;;] και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις! ότι θα ολοκληρωθούν πρίν την άνοιξη του 2009!.

    Ακόμη σε άλλο άρθρο της εφημερίδας ΄¨FREE SUNDAY¨¨ 24/10/10, αποτυπώθηκε, ότι πίσω απο τα "ονόματα με τις εργολαβίες", στόν αποκαλούμενο "Πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό" απασχολήθηκε το "Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων $ Εφαρμογών". !?
    Σήμερα εν έτη 2010-11 με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι "ιδίοις όμμασι" πραγματοποιήθηκαν, αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες, εν "κρυπτώ & παραβύστω" εδώ και 3 έτη, (αρχείο ψηφ.φωτό), Σφράγιση γής - ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα ¨Beton-arme΄, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης του Π.Α), δηλαδή τά 230-60=170 στρέμμ.....και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε που τοποθετήθηκαν,εδώ και τώρα, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ. = 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, που επικαλούνται!!!!!

    Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα.

    Τουτέστιν ομιλούμε γιά περίπου,(1000/553), χονδρικά 2 φυτεύσεις που να εμπεριέχουν και φύτευση δένδρου σέ κάθε....................................
    τετραγωνικό μέτρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

    ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ περαιτέρω.

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com.

    http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews.

    ΑπάντησηΔιαγραφή